Itinerari 'Volta al turó de Can Pasqual'

Aquest breu i familiar itinerari ens permet molt ràpidament fer-nos una idea bastant aproximada dels elements que conformen actualment el territori i el paisatge de l'entorn més proper a Begues. Partirem i arribarem d'una urbanització, però ràpidament ens endinsem per una pineda amb peus d'alzina i garrics crescudes arran de l'abandonament del que havien estat feixes de vinyes. Finalment, recorrerem un breu tram d'una de les plàcides planes agrícoles que encara manté el municipi, amb noves vinyes i altres cultius.

Del turonet a les vinyes

Aquest breu i plàcid itinerari que recorrerem en menys d'una hora ens permet un ràpid cop d'ull als principals elements que conformen l'actual paisatge de l'entorn immediat del nucli de Begues: pinedes guanyades a les antigues feixes de vinya i una de les planes agrícoles curulla de nous i bons ceps que podem admirar a tocar de les noves urbanitzacions. Tot, sota el teló de fons de petits turons i de les més altívoles muntanyes que tanquen el paisatge, es miri cap on es miri, i que formen els primers contraforts de les muntanyes d'Ordal, per una banda, i el massís del Garraf, per l'altra.

Sortirem còmodament d'un dels últims vials de l'urbanització de l'antiga zona de Santa Eulàlia per anar pujant lleument tot flanquejant el turó de can Pasqual, antigament aprofitat per a les feixes de vinyes abandonades fa anys, cosa que ha donat peu a la proliferació d'esclarissades pinedesque s'han anat ensenyorint d'una precedent garriga de la que encara se'n veuen petites extensions.

El turó de can Pasqual és com una petita berruga sorgida entremig de la vall que forma la riera de Begues, curs vertebrador de la zona, i la petita riereta de Sant Sadurní, tributària de la primera i que marxa discretament pel seu vessant nord, tot plegat un relleu fàcil i de curta volada. Així doncs, el turó dona pel que dona, de manera que, ràpidament, després d'haver-lo flanquejat pel vessant de migdia, en baixarem pel vessant obac per anar a sortir, tot passant pel pi Gros, a la plàcida plana de can Sadurní, un extens verger agrícola de mirada extasiant, sobretot de vinya.

Un cop a la plana, el breu recorregut que ens mancarà per al final ens permet una llarga badoqueria tot recorrent la plana sense presses ni angúnies pel possible excessiu retard pel retorn. Un cop ben passejada la plana, només ens caldrà pujar pel vial d'accés de l'urbanització de la que hem partit per tornar al punt d'inici.

Mapa, fitxa tècnica i més detalls de la ruta, en aquest enllaç.

 

Darrera actualització: 02.08.2019 | 13:53