La llei estatal exclou Begues com a zona d'habitatge tens, no la Generalitat

Dilluns, 16 d'octubre de 2023 a les 08:50

Esquerra Republicana de Catalunya - Acord Municipal de Begues (ERC)

El 2020 i el 2021 ERC va proposar que l’ajuntament, governat per Junts amb el suport de la regidora no adscrita, lluités per tal que Begues fos declarada zona de mercat d’habitatge tens, atesa la naturalesa singular del mercat immobiliari: un parc d’habitatges format majoritàriament per cases unifamiliars de gran extensió i molt poca oferta en edificis plurifamiliars de lloguer.

Llavors vam tenir sensació de menyspreu a la nostra iniciativa, com si fos poc rellevant, però posteriorment l’ajuntament va formalitzar la petició i, al final, el setembre del 2021 es va declarar Begues zona d’habitatge tens. Els principals beneficis d’aquesta política és la limitació dels preus del lloguer.

Amb la nova llei estatal d’habitatge (inspirada en normatives creades a Catalunya i tombades pel Constitucional), es va crear un nou marc legal, fet que va provocar excloure Begues com a zona d’habitatge tens. De cop, això va resultar de capital importància per a l’equip de govern, i publica al web municipal la notícia que “la Generalitat exclou Begues de la zona de mercat residencial tensionat”.

No entenem l’interès d'acusar la Generalitat, sense donar més explicacions, tenint en compte que ara mateix la limitació dels lloguers a Catalunya ha quedat suspesa perquè el govern espanyol està revisant la validesa del sistema català. Hauria estat bé esmentar l’explicació del Govern de Catalunya a l’exclusió de Begues: que no pot ser declarat com a zona d’habitatge tens a causa de l’article 18.3 de la nova llei estatal.

Tant de bo el govern local deixi d’utilitzar els mitjans de comunicació municipals per interessos partidistes i de frivolitzar amb un tema tan capital com l’habitatge, que els últims anys ha donat la sensació que més aviat els ha importat poc, per no dir gens

Darrera actualització: 16.10.2023 | 13:02