La nova MAT, mal anomenada ‘clúster Begues’: no la volem!

Divendres, 17 de setembre de 2021 a les 08:30

Marta Roig - regidora no adscrita

És evident que l’afectació d’aquest projecte a tot el medi ambient és inacceptable, això que vagi per davant. Cal recordar, emperò, que si hem arribat a aquest punt és perquè al nostre país, Catalunya, tenim aturats tots els projectes de creació de fonts d’energia sostenible, fruit del pacte d’investidura entre ERC i CUP. Què succeeix? Doncs que aquest pacte legítim dins del marc competencial de la Generalitat, no agrada al ‘Gobierno de las Españas’.

Com garantir la producció massiva d’electricitat que enriqueix a les companyies elèctriques i dota de subministrament a l’àrea metropolitana? Fàcil; fent-ho de manera que ells en tinguin la competència. Com tenir competència estatal? Fàcil; quan afecta dues comunitats autònomes.

Tot plegat, feta la llei, feta la trampa. S’han rigut a la nostra cara. Ja podem presentar al·legacions, que no prosperaran. Ni criteris tècnics, ni criteris mediambientals, ni criteris econòmics... és un tema competencial pur i dur. I per què l’anomenen ‘clúster Begues’? Doncs perquè passa pel nostre municipi, tot i que l’afectació a Begues és petita. Malgrat que la totalitat de la MAT són 180 km, dels quals uns 155 km afecten exclusivament a Catalunya, l’afectació a Begues és d’escassos 200 m i la subestació.

Com a municipi, se’ns trinxa de nou, no aporta res positiu ni en l’àmbit mediambiental, ni en l’econòmic. Un impacte visual devastador i l’afectació a la salut de les persones més que evident.

També és qüestionable la possible nul·litat del procés administratiu, per incompliment de diverses Directives i l’incompliment del Conveni d’Aarhus relatiu a l’accés a la informació en matèria mediambiental.

El cas és que aquesta nova MAT és la manera que té el ‘Gobierno’ de PSOE i Podemos (Comuns) de garantir-se la dependència energètica de Catalunya.

Darrera actualització: 16.09.2021 | 11:14