L'habitatge, un dret fonamental

Divendres, 18 de desembre de 2020 a les 08:10

CUP Begues (CUP)

L’accés a l’habitatge és un problema que afecta el poble de Begues. Moltes famílies destinen fins a més del 50 % dels seus ingressos a l’habitatge, i aquesta situació s’ha agreujat amb la crisi de la pandèmia.

Necessitem mesures urgents, que molts municipis ja han posat en marxa.

Una solució és la creació d’una Borsa d’Habitatge de Lloguer, amb la qual el consistori promou que els propietaris d’habitatges buits es decideixin a llogar-los amb garanties, a preus assequibles i justos. Per això, els llogaters han d’estar inscrits al Registre de Sol·licitants d’Habitatge de Protecció Oficial i complir els criteris que determini l’Ajuntament.

Una altra possibilitat és innovar en matèria d’habitatge protegit, com s’ha fet a Viena o Berlín, on el consistori ha buscat l’ajuda del sector privat sense ànim de lucre, fent convenis amb promotores socials i cooperatives, per impulsar l’habitatge a preus assequibles i oferir habitatges en cessió d’ús i d’altres de lloguer. A més, hi ha la possibilitat que les plantes baixes puguin ser ocupades per equipaments municipals. L’objectiu d’aquests projectes és impulsar el lloguer de règim cooperatiu, una experiència amb un llarg recorregut al nord d’Europa i Amèrica.

I una altra solució molt adient per al nostre poble és la masoveria, que permet combatre la problemàtica de cases buides i deteriorades i, d’altra banda, la falta d’habitatge a preu assequible. Els masovers s’encarreguen d’enllestir les obres de reparació, estan un temps sense pagar res i, quan finalitza el període de carència, paguen un lloguer «ètic», que no hauria de superar el 30 % dels seus ingressos.

Són solucions i iniciatives que l’Ajuntament pot proposar a propietaris, bancs i fins i tot a fons voltors.

I per acabar, us desitgem un bon Nadal i un bon any nou.

Darrera actualització: 05.03.2021 | 15:44