L'incòmode silenci de la pujada de la factura de la llum i més...

Divendres, 11 de juny de 2021 a les 08:30

Marta Roig - regidora no adscrita

Des de l’entrada en vigor de les noves tarifes de la llum, hi haurà famílies que es veuran afectades per un increment del 42 % de la factura mensual.

El «gobierno más progresista de la historia» ho ha permès sense presentar-hi batalla. I sí, en són responsables, perquè tampoc fan res per a reduir l’IVA de la llum. «El Reino de España» permet un IVA del 21 % a la llum, mentre que a Irlanda en paguen un IVA del 13,5 %; a Itàlia, el 10 %; a Luxemburg, el 8 %; a Portugal i Grècia, el 6 %; a França, el 5,5 %, i al Regne Unit, el 5 %. Serà que aquí algú s’ha de garantir poder entrar als consells d’administració de les grans companyies elèctriques quan finalitzi la seva carrera política (tret que el defenestrin en unes eleccions).

I jo em pregunto: on són les manifestacions a Begues per a protestar en contra de les noves tarifes elèctriques? No n’he vist cap. Aquí és molt habitual protestar per l’apujada d’impostos, que pot suposar entre 5-15 euros mensuals per habitatge, mentre que quan tota la població es veu afectada per un increment de la factura de la llum d’entre 30-60 euros mensuals, aquí, ningú obre la boca. És curiós…

Les decisions del «Reino de España» ens estan empobrint, perquè no hi ha diners, s’han de pagar els ERTE (evidentment) i Hisenda està fent una caça de bruixes a les rendes baixes. La propera serà que en el proper exercici fiscal està previst treure la «declaración conjunta» de l’IRPF, que afectarà directament les rendes mitjanes-baixes.

Tot s’està fent per a aguantar aquest «gobierno», i l’estem pagant entre tots. Encara no he vist que es reclami cap devolució a la Banca pel rescat. Mentre els ciutadans ens empobrim, ells es van enriquint.

A veure com sobreviuen milers de famílies a l’hivern. Com sempre, hauran de ser els Serveis Socials dels ajuntaments els que hauran de sortir-ne al rescat.

Darrera actualització: 09.06.2021 | 12:09