Una càrrega injusta: l'impacte de la pujada d'impostos i taxes

Dilluns, 16 d'octubre de 2023 a les 08:45

Begues En Comú Podem (BECP)

Del total del pressupost d'ingressos, hi ha una petita quantitat que l'Ajuntament pot obtenir de taxes i impostos. Durant aquest últim Ple, hem estat testimonis d'un augment significatiu en els impostos i taxes proposades per l'equip de govern. Per exemple, residus augmenta un 7,8% i clavegueram, un 7%. En canvi, altres taxes tenen un menor augment, com les referents a ocupació del sòl de domini públic a grans empreses com AENA, Red Eléctrica, Telefónica o ENDESA. La majoria de ciutadania de Begues veurà com algunes taxes augmenten i, a la vegada, grans empreses contribuiran menys a les arques municipals. No ens sembla una forma de gestió dels impostos ideada per a garantir uns mínims d'igualtat social. Les grans corporacions han de contribuir de manera més justa al benestar de la comunitat beguetana.

També volem destacar que previsiblement els ingressos per taxes i impostos per aquest 2024 seran quasi residuals si els comparem amb els ingressos totals del futur pressupost de l'any vinent. Podem dir que aquesta partida de taxes i impostos representa només menys de 3% del total de pressupost, però en contrapartida la càrrega a les famílies és molt significativa. Tenint en compte això i que des de l'any 2014 l'Ajuntament ingressa cada any més d'un milió d'euros no previstos en el pressupost, ens preguntem si tan necessària és aquesta pujada en les taxes i impostos, que afectarà la majoria de les famílies de Begues i que ja suportem un fort augment de despesa sobre el cistell de la compra, per exemple.

Tal com hem defensat al Ple d'octubre, pensem que es pot fer una modificació en taxes i impostos més rigorosa i millor ajustada a les realitats socials de la majoria de les veïnes i veïns de Begues. Urgent ens sembla també plantejar un model impositiu molt més progressiu.

Darrera actualització: 16.10.2023 | 12:58