Ampliat l'estat d'alerta per sequera a la conca Ter-Llobregat, la que abasteix Begues

Dijous, 24 de novembre de 2022 a les 09:00

La declaració, que entrarà en vigor en les properes hores, no comportarà restriccions en l'aigua de boca, però sí en d'altres usos de caràcter privat i públic.

La Generalitat de Catalunya, a instàncies de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), ha anunciat que ampliarà l'estat d'alerta per sequera a la conca Ter-Llobregat, la qual abasteix Begues i la resta de municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona.

La declaració de l'estat d'alerta no comportarà restriccions en l'aigua de boca, però sí en altres usos com els agrícoles o industrials i en els àmbits públics (reg de carrers i zones verdes o fonts) i privat (reg de jardins o piscines), entre altres.

El conjunt de restriccions, que venen estipulades per l'Agència Catalana de l'Aigua, es detallaran en el properes hores a través d'un Ban municipal. El conjunt de mesures a seguir entraran en vigor un cop la declaració del govern català es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), probablement demà divendres.

L'ampliació de l'estat d'alerta per sequera arriba després que les reserves dels embassaments de la conca Ter-Llobregat estiguin al 34%. L'alerta afectarà així a 515 municipis catalans de 25 comarques.

Actuacions de prevenció empreses en els darrers anys

En els darrers anys, Begues ha vingut aplicant una sèrie de mesures per reduir el consum d'aigua, evitar el seu malbaratament i prevenir-se de cara a situacions d'emergència, arran de l'excepcional sequera viscuda l'any 2008. 

A partir d'aquell moment, es van posar en marxa accions com com la creació d'una Ordenança municipal per a l'estalvi d'aigua o l'ampliació de la capacitat d'emmagatzematge dels dipòsits del terme municipal. També es van implantar diverses accions per a fomentar l'estalvi d'aigua com la instal·lació d'airejadors a les aixetes dels equipaments municipals, la reducció de cabals o l'ús d'aigües reciclades per a la neteja viària.

Actualment, Begues està treballant amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per a l'estudi del Pla Director d'Aigües Regenerades i del Pla de Recursos Hídrics Alternatius. Amb tot, l'Ajuntament de Begues fa una crida a la ciutadania a prendre consciència sobre la difícil situació en la qual es troba el país i a aplicar qualsevol mesura addicional que serveixi per a evitar el malbaratament dels recursos hídrics.

Darrera actualització: 24.11.2022 | 01:46