Homenatge al primer fotògraf català, nascut a Begues

Dimarts, 24 de maig de 2022 a les 09:00

L'Ajuntament de Begues i el Centre d'Estudis Beguetans (CEB) coprodueixen al juny una exposició i diverses xerrades sobre Ramon Alabern i Moles, el primer fotògraf català, nascut a Begues, i que va realitzar el primer daguerreotip a l'Estat espanyol, el 1839.

Aquest mes de juny, el Centre d'Estudis Beguetans (CEB) i l'Ajuntament de Begues presenten l'exposició Begues i el primer fotògraf. La mostra, comissariada per Rafel Torrella, és un homenatge al gravador i fotògraf, nascut a Begues, Ramon Alabern i Moles, autor del primer daguerreotip realitzat a Catalunya i a l'Estat espanyol.

L'esdeveniment històric va tenir lloc el 10 de novembre de 1839 en una demostració pública d'aquest sistema precursor de les fotografies. La imatge, avui perduda, tenia un enquadrament que incloïa la Llotja i la casa Xifré de Barcelona i va ser sortejada entre les persones presents.

Per recordar aquest fet, del 3 al 26 de juny, l'exposició, que tindrà lloc a la Fundació Privada Col·legi Bosch, explicarà qui era Ramon Alabert i en què consistien els daguerreotips. També se'n podran veure alguns cedits per famílies de Begues.

La mostra, coproduïda per l'Ajuntament i el CEB, amb la col·laboració de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l'Ajuntament de Girona i la Fundació Privada Col·legi Bosch es podrà visitar els dissabtes de 10 a 14 h i de 17 a 20 h, i els diumenges, de 10 a 14 h.

La inauguració tindrà lloc el 3 de juny a les sis de la tarda amb una visita guiada a càrrec de Rafel Torrella, comissari de l'exposició i conservador de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Abans, però, aquesta mateixa setmana tindrà lloc una activitat prèvia a càrrec d'Hélène i Nina, del col·lectiu fotogràfic Taller Daguerrotipo, que duran a terme un daguerreotip d'un indret de Begues, amb l'objectiu de poder-lo mostrar durant l'exposició. 

També s'organitzaran dues xerrades. La primera tindrà lloc l'11 de juny (19 h) i anirà a càrrec de Jep Martí i Maria de los Santos Garcia Felguera, historiadors de la fotografia, els quals desgranaran la biografia de Ramon Alabern.

La segona xerrada serà el 18 de juny (19 h) i anirà a càrrec de Benet Solina, fotògraf, tècnic de l'Arxiu Municipal de Gavà i col·leccionista de fotos, qui repassarà la història de la fotografia des d'un de vista tècnic.

Una vida dedicada a la representació d'imatges

Ramon Alabern i Moles va néixer a Begues el 18 de desembre de 1811 i va viure els primers anys d'infantesa molt probablement a la zona de les cases Miró. Provinent d'una família de gravadors, es va formar a la Llotja de Barcelona i va marxar a París a estudiar gravat cartogràfic.

A la capital francesa va descobrir la tècnica de captura d'imatges anomenada daguerreotip. Alabern va proposar i gestionar l'adquisició del nou invent a l'Acadèmia de Ciències de Barcelona, amb el qual va realitzar la primera fotografia en un acte publicitat a la premsa de l'època (vegeu imatge adjunta).

Malgrat aquesta acció pionera en el camp de la fotografia, el beguetà es va dedicar al món del gravat. Cap al 1850 va marxar a Madrid per motius professionals, on va morir el 28 de gener de 1888.

Darrera actualització: 22.05.2022 | 23:07