Resposta d'Indústria a les reclamacions de Begues sobre la pedrera

Dijous, 10 de novembre de 2022 a les 09:00

Tot i que la Generalitat accepta algunes de les reclamacions de l'Ajuntament de Begues, el consistori no es dona per satisfet perquè encara hi ha demandes desateses.

Tres mesos després de la forta explosió controlada a la pedrera que va sacsejar bona part del municipi, la Direcció General d'Indústria ha respost les múltiples comunicacions remeses per l'Ajuntament de Begues al llarg d'aquests mesos, en les quals es manifestaven una sèrie de demandes.

Amb la resposta rebuda per part de la Generalitat es fa arribar un informe en el qual es conclou, després d'analitzar una sèrie de dades tècniques, que el fort impacte de l'explosió controlada del 3 d'agost es trobava dins els paràmetres permesos per la llei i que l'impacte sonor percebut fou degut al fet que la detonació es va produir en una zona d'argiles, que no absorbeixen l'energia generada per l'explosiu, sinó que la transformen en ona aèria. L'informe, per tant, coincideix amb l'explicació que va donar en el seu moment l'empresa explotadora de la pedrera.

La carta de la Direcció General d'Indústria dona resposta a algunes de les reclamacions fetes per l'Ajuntament. En aquest sentit, la Generalitat proposa una sèrie de mesures per a la millora del control, tant en la perforació com en la càrrega de les voladures, alhora que es compromet a actualitzar el projecte de voladura tipus de la instal·lació, l'última revisió del qual data de 2010. També s'avé a l'establiment d'un control complementari de les voladures, amb la col·laboració externa d'una universitat, alhora que accepta la proposta del consistori d'organitzar una sessió informativa oberta sobre l'activitat de la pedrera.

Tot i la resposta, el govern municipal no es dona per plenament satisfet, ja que hi ha demandes que encara no han obtingut resposta. Els tècnics municipals i el primer tinent d'alcaldia, Joan Molina, reuniran aviat amb representants de l'associació veïnal de Begues Parc, amb els quals han mantingut comunicació permanent recentment, per concretar els següents passos.

Darrera actualització: 09.11.2022 | 16:39