Sant Joan torna a celebrar-se al carrer al caliu de la Flama del Canigó

Dimecres, 23 de juny de 2021 a les 09:00

El foc renovat al cim del Canigó arribarà a Begues després de recórrer més de 200 quilòmetres i il·luminarà els actes que tindran lloc a la plaça de l'Ateneu durant una de les nits més curtes de l'any.

La Flama del Canigó complirà amb la seva cita a Begues. Com cada any, el foc que il·lumina una de les nits més curtes de l'any arribarà avui al poble i ballarà aquest vespre al peveter que hi haurà instal·lat a la plaça de l'Ateneu. Llavors, tothom qui ho vulgui, podrà encendre amb aquest foc les seves espelmes, llànties o fanalets.

Serà la culminació d'un viatge que haurà començat el dia anterior més de 200 quilòmetres al nord, a les comarques nord-pirinenques del Conflent i el Vallespir.

La Flama del Canigó es conserva tot l'any al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà (des dels inicis del ritual, a finals dels anys 50 del segle XX). Tradicionalment, la nit del 22 de juny la Flama es puja fins el cim del Canigó i des d'allí diverses persones voluntàries inicien el seu repartiment arreu dels Països Catalans, a través d'una gran cadena, de manera que el foc esdevingui un símbol no només de renovació lligat a mites ancestrals, sinó també un vincle d'unió i solidaritat entre els pobles de parla catalana.

A través de diverses rutes, la Flama arriba finalment a uns centres de repartiment on persones voluntàries de diversos municipis la van a buscar. En el cas de Begues, el centre de repartiment és Esplugues de Llobregat. Tradicionalment, algunes entitats o voluntaris del poble s'encarreguen de fer-la portar fins a Begues, ja sigui en bicicleta o amb cotxe.

Darrera actualització: 20.06.2021 | 23:07