S'instal·len nous sistemes de fixació de contenidors per evitar que els senglars els tombin

Dijous, 21 de setembre de 2023 a les 09:00

El sistema forma part del pla de mesures de xoc en fase de proves que s'està duent a terme a Begues per trobar sistemes efectius contra l'acció d'aquests animals. El sistema d'ancoratges que es prova ara s'instal·la en contenidors de rebuig i plàstic en determinades illes de la Collada, la Rectoria, Ca n'Amell o Bon Solei, entre d'altres.

L'Ajuntament de Begues està instal·lant aquests dies una sèrie d'ancoratges a contenidors de la brossa per evitar que els senglars els tombin a la recerca de menjar. Aquest nou sistema, que està obtenint bons resultats en els municipis en els quals s'està provant, s'implanta en fase de proves en contenidors de rebuig i de plàstic en determinades illes de la Collada, la Rectoria, Ca n'Amell, Bon Solei i altres zones amb una major afectació dels senglars.

Es tracta d'un sistema metàl·lic fixat a terra que subjecta lateralment el contenidor per evitar que es pugui tombar o desplaçar. Les proves que ara es duen a terme serviran també per determinar la incidència que té el nou sistema en l'operativa del servei d'escombraries, si alenteix el procés de buidatge o fins a quin grau altera les durades de les diferents rutes dels equips de recollida. Si el sistema funciona com s'espera, s'aniran adquirint més unitats i instal·lant a altres illes de contenidors.

Un pla de xoc que s'adapta a l'evolució de la pròpia acció dels senglars

La mesura forma part del pla de xoc que va posar en marxa l'Ajuntament fa uns mesos per minimitzar els efectes creixents de l'acció els senglars en entorns urbans, a la recerca de menjar. Aquest mes de juliol ja es va procedir a fer l'encerclament de diverses illes de contenidors amb tanques i cadenats. Una mesura que ha tingut els seus efectes, tot i que encara es manté a l'espera d'analitzar-ne l'efectivitat amb major detall.

Durant les proves pilot de l'agost també es van modificar els horaris de la recollida de la brossa en determinades illes per evitar que els senglars trobessin menjar al vespre i a la nit, de forma que es va demanar a la ciutadania que llencés els residus abans de les 16 h.

També es manté vigent una altra de les mesures incloses en el pla de xoc, com és la intensificació del servei de neteja viària a primera hora del matí. I és que en el cas d'abocament de brossa procedent d'un contenidor per l'acció dels senglars, són els serveis de neteja viària els que s'encarreguen de netejar la via tan ràpid com es detecta la incidència.

Col·laboració de la ciutadania

Per augmentar l'efectivitat de les diferents mesures, es recorda a la ciutadania la necessitat de separar correctament els residus per evitar que hi hagi restes de menjar en contenidors d'altres fraccions i, per descomptat, no deixar-les escampades a terra.

Tot i les diferents mesures, l'Ajuntament de Begues continua reclamant a les administracions amb competències cinegètiques una acció més global que permeti afrontar un problema que afecta molts municipis d'arreu del país i que s'ha vist agreujada per l'increment de la població de senglars en els darrers anys i les condicions meteorològiques i de sequera, que fa augmentar la mobilitat d'aquests animals i els seus hàbits a la cerca de menjar. 

Darrera actualització: 20.09.2023 | 15:25