Begues aplica les restriccions en l'ús de l'aigua de la fase d'emergència per sequera

Dimarts, 6 de febrer de 2024 a les 09:00

En el darrer any, l'Ajuntament ha reduït el consum públic d'aigua a Begues en un 35%. La fase d'emergència, decretada el passat divendres, comporta noves restriccions en els usos públic i privat, amb l'objectiu de consolidar la baixada dels 200 litres de consum per habitant i dia, llindar màxim permès en l'actual fase. 

L’Ajuntament de Begues manté el seu compromís per seguir a primera línia en la lluita contra els efectes de la manca d’aigua que afecta tot el país i que, des de divendres passat, comporta noves mesures d’estalvi, després que la Generalitat de Catalunya hagi declarat la fase d’emergència per sequera hidrològica en nivell 1 a les conques del sistema Ter-Llobregat.

La primera etapa d’aquesta fase d'emergència permet una dotació màxima de 200 litres per habitant i dia, un llindar que Begues va aconseguir no sobrepassar durant alguns mesos de l'any 2023, però que va tornar a superar a finals d'any. Tot plegat, malgrat les diverses accions impulsades en l'àmbit públic i les mesures decretades en l'àmbit privat.

Aquestes actuacions han permès reduir el consum públic d’aigua al poble en un 35%, amb mesures com el pla d'estalvi en equipaments municipals, l'augment dels usos de les aigües freàtiques o actuacions que, tot i estar permeses fins al moment, l'Ajuntament va decidir aplicar ja fa mesos, com no regar la gespa del Camp Municipal d’Esports

En l'actual fase d'emergència en nivell 1, la Piscina Municipal pot mantenir el seu reomplir parcial per qüestions de garantia sanitària perquè disposa d’un sistema de recirculació de l’aigua. Per compensar aquest consum, però, la instal·lació ha tancat el bany de vapor i s’ha reduït el nombre de dutxes operatives, mantenint tan sols un servei mínim a cada vestidor.

Els propers dies, a més, l’Ajuntament es reunirà amb les entitats esportives que fan ús del Camp Municipal d’Esports i del Pavelló Jaume Viñas Pi per abordar línies de treball conjunt que permetin un ús més eficient de l'aigua de les diferents instal·lacions de la Zona Esportiva Municipal.

Mesures en l'àmbit privat

En l'actual fase d'emergència, els veïns i veïnes de Begues tenen prohibit omplir totalment o parcialment les piscines privades, així com regar els seus jardins i zones verdes, unes accions que estaven permeses parcialment -amb certes condicions- fins la setmana passada. En aquest enllaç es poden consultar les mesures vigents actualment. 

Cal recordar que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha establert el règim sancionador al qual s’exposen les persones o col·lectius que no compleixin aquestes mesures, amb multes que poden arribar fins als 3.000 euros, en funció del tipus d’infracció.

En aquest sentit, ja s'ha sol·licitat a Aigües de Barcelona la relació de titulars locals amb major consum mensual d'aigua i si d'aquests consums elevats es desprenen actuacions no permeses, s'iniciaran els expedients sancionadors corresponents.

Treball intern i coordinació amb l'AMB

El consistori fa un seguiment permanent de les conseqüències de la sequera a través del Comitè d’Emergències Municipal i el grup operatiu de treball. A més, avui hi ha prevista una nova reunió de seguiment entre l’AMB i els ajuntaments metropolitans per analitzar els primers dies d'entrada en vigor de la fase d'emergència i les mesures previstes en l'àmbit metropolità per afavorir l’estalvi d’aigua.

Darrera actualització: 06.02.2024 | 09:15