Imminent entrada en fase d’emergència per sequera

Divendres, 26 de gener de 2024 a les 09:00

Tot fa preveure que la setmana vinent la Generalitat de Catalunya podria decretar la fase d’emergència per sequera a la conca Ter-Llobregat, que abasteix el municipi de Begues. L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha anunciat la intenció de reduir la pressió de l’aigua en aquells municipis que superin els 200 litres per habitant i dia, com és el cas de Begues.

En els darrers dies, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha fet pública la intenció de reduir la pressió de l’aigua que arriba als municipis metropolitans que superin el consum dels 200 litres per habitant i dia, entre els quals es troba Begues (al novembre, el consum al poble es va situar en els 213 l/hab/dia).

Tot i que l’Ajuntament de Begues encara no ha rebut la comunicació oficial sobre les característiques d’aquesta mesura, l’AMB ha avançat que es començaria a aplicar quan es declarés l’estat d’emergència i que es tractaria de reduccions de pressió puntuals, aplicant-se a franges horàries concretes o afectant zones determinades on es detecti un consum més elevat.

A l’espera de conèixer els detalls concrets, la baixada de la pressió de l’aigua no hauria d’interferir en gran mesura en els hàbits quotidians del veïnat. I és que, segons informa Aigües de Barcelona, el descens de pressió es fa notar més especialment en plantes elevades. Donades les característiques dels habitatges de Begues, on predominen plantes baixes i edificis de poca alçada, la percepció del descens de la pressió hauria de ser menor.

De fet, fa uns mesos, a Begues ja es va fer una prova de reducció del cabal d’aigua i, segons informa la companyia d’aigües, no es va rebre cap queixa relacionada amb la manca de pressió a les aixetes de particulars o empreses.

Perseverar en els esforços

No obstant això, cal perseverar en els esforços per estalviar encara més aigua i baixar del llindar del consum dels 200 litres per habitant i dia (fita que ja es va aconseguir, per exemple, l’agost passat).

En l’àmbit públic, a Begues s’han aplicat totes les mesures decretades en les diferents fases de la sequera, com el tancament de fonts ornamentals o la prohibició de regar zones verdes amb aigua potable, però també se n’han aplicat d’altres, com restringir el reg del Camp Municipal d’Esports i augmentar els usos de les aigües freàtiques.

Amb tot, en els darrers 12 mesos l’Ajuntament de Begues ha aconseguit reduir en un 35% el seu consum d’aigua, amb mesures d’estalvi tant en equipaments municipals com en l’ús públic de l’aigua.

En l’àmbit privat també s’ha manifestat una reducció del consum, però cal perseverar en aquest sentit per aconseguir baixar els llindars permesos. L’Ajuntament de Begues manté actives campanyes informatives per conscienciar la ciutadania sobre la importància de reduir el consum.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona, que és qui té la capacitat sancionadora per fer complir les mesures d’estalvi decretades, ja ha anunciat que començarà a aplicar sancions a partir de la informació obtinguda de les companyies d’aigües i dels casos d’incompliments detectats per les diferents policies locals.

Emergència en tres fases

L’estat d’emergència per sequera conté tres fases amb restriccions cada cop més severes. A la primera fase, el consum d’aigua s’estableix en 200 litres per persona i dia. En la segona fase, el consum baixarà a 180 litres, mentre que en el tercer es reduirà fins als 160 litres, entre altres restriccions.

Darrera actualització: 25.01.2024 | 22:07