L'AMB reduirà la pressió de l'aigua que se subministra a Begues a partir de l'11 de març

Dijous, 29 de febrer de 2024 a les 09:00

L'Àrea Metropolitana de Barcelona aplicarà la mesura a tots els municipis que tenen majors consums i, segons l'AMB, les afectacions seran mínimes i no destacables. L'ens supramunicipal també està avisant ja per carta els grans consumidors per informar-los que poden ser sancionats si no controlen els nivells d'ús de l'aigua establerts en l'actual fase d'emergència per sequera.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) aplicarà una lleugera baixada de pressió en l'aigua que arriba a la xarxa de subministrament de Begues a partir de l’11 de març. La mesura, que ja va ser avançada fa uns dies com a acció de contingència contra la sequera, s’aplicarà a tots els municipis metropolitans que registren majors consums.

La baixada de la pressió, que ha estat avaluada tècnicament amb la companyia subministradora de l'aigua, Aigües de Barcelona, té per objectiu allargar els recursos hídrics tant com sigui possible per si la situació de crisi hídrica no millora a mitjà termini.

Com ja es va apuntar quan es va anunciar aquesta possibilitat, la baixada de pressió no hauria de tenir grans afectacions a Begues, perquè un descens de la pressió es va notar especialment en les plantes més elevades dels edificis, circumstància que al municipi no és minoritària a causa del predomini de plantes baixes i edificis de poca alçada.

Cal recordar també que, fa uns mesos, a Begues ja es va fer una prova de reducció del cabal d’aigua i, segons va informar Aigües de Barcelona, no es va rebre cap queixa ni de particulars ni d’empreses, relacionades amb una manca de pressió a les aixetes. Tot i això, si algun veí o veïna detecta alguna incidència relacionada amb aquest tema, pot contactar amb l'empresa subministradora. 

En cas de continuar la situació actual de sequera, l’AMB preveu estendre gradualment les mesures de reducció de pressió en altres municipis, prioritzant els que tenen les dotacions de consum més elevades. L’evolució dels pròxims mesos permetrà decidir els municipis afectats.

Cartes d'advertiment als grans consumidors 

Tot i això, des de l’ens supramunicipal s’ha posat en valor que la majoria d’ajuntaments, entre els quals Begues, han pres totes les mesures a l’abast per pal·liar els efectes de la sequera, com la reducció dels consums, l’ús de les aigües freàtiques i de la regenerada o la recomanació de mesures d’estalvi a la ciutadania. Aquest és el cas de Begues, on el consum públic de l'aigua ha disminuït un 35% en el darrer any, així com també s'ha registrat un descens dels consums privats.

Però encara calen més esforços donada la gravetat de la situació. Per aquest motiu, i com també ja es va anunciar fa dies, l’AMB ja ha començat a enviar cartes a grans consumidors d’aigua en les quals es recorden les restriccions a què obliga l’actual fase d’emergència de sequera i les sancions econòmiques que se’ls poden aplicar.

Darrera actualització: 28.02.2024 | 15:32