El temporal de pluja causa estralls en les vies de circulació de Begues

Dimecres, 22 d'abril de 2020 a les 14:45

Els més de 200 litres per metre quadrat d'aigua acumulats durant tot l'episodi han provocat importants afectacions a la carretera BV2041 entre Begues i Gavà, així com a la pista forestal de Torrelles. Aquesta darrera segueix tallada al trànsit, mentre que la carretera de Gavà s'ha reobert dimecres a les 18.00h, després de gairebé 24 hores tancada. 

La principal afectació del temporal de pluges que ha assotat Begues des de diumenge s'ha registrat dimarts al vespre, quan es produïa una espectacular esllavissada de fang, pedres i restes vegetals en el punt quilomètric 6 de la carretera BV2041, poc abans d'arribar a l'Ermita de Bruguers, en el terme municipal de Gavà. L'esllavissada, que no va provocar cap dany personal, va obligar a tallar al trànsit la carretera, completament impracticable per la quantitat de sediments i fang acumulat. Des d'aleshores, i fins les 18.00h de dimecres, la carretera ha estat tancada. A banda de la retirada de sediments de la via, la gran quantitat d'aigua que ha brollat de la muntanya durant tot el dia ha arrossegat materials als carrils de circulació durant vàries hores. Amb tot, el terreny continua molt moll i amb zones destalonades en diversos punts del traçat, fet que obligar a extremar la precaució. De fet, la reobertura al trànsit es produeix amb dos trams de pas alternatiu regulat per semàfor. Els serveis tècnics i d'emergpencies estan fent seguiment del terreny i avisen que si detectés algun moviment que pogués compartar perill, es podria tornar a tancar la carretera per raons de seguretat.

Actuacions d'urgència

Aquest matí, en trobada per videoconferència, l'alcaldessa de Begues, Mercè Esteve, s'ha reunit amb el conseller de Territori, Damià Calvet, el secretari general de Territori i Sostenibilitat, Ferran Falcó, el director general d'Infraestructures de Mobilitat, Xavier Flores, i el director de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Jaume Massó. La Generalitat ha activat durant el matí dos equips de treball: un equip tècnic de carreteres i un equip de geòlegs.

Des de l'àmbit de carreteres, s'ha treballat per la completa retirada de les restes de les esllavissades i per poder reobrir la via a la circulació el més aviat pssible. La criculació es produeix amb pas alternatiu per un únic carril en dos trams del traçat, regulat per semàfors.

D'altra banda, l'equip de geòlegs ha treballat durant el dia, amb l'ajuda d'imatges aèries, per l'anàlisi completa de la situació de la muntanya, amb l'objectiu de determinar les zones més conflictives i poder garantir-ne la seguretat.

Plou sobre mullat

Cal tenir en compte que el temporal Glòria, el mes de gener, ja va generar afectacions importants sobre el terreny, especialment per acumulació d'aigua i pèrdua de vegetació, que ajuda a assentar el terreny. Les pluges d'aquests dies, continuades durant tantes hores, no han més que agreujar la situació de la muntanya.

En aquest sentit, la Generalitat ha volgut recordar que ja havien atès les demandes de l'Ajuntament de Begues a finals de 2018, quan el consistori va sol·licitar un estudi geològic complet de la carretera. Els treballs ja estaven en fase de licitació i aquest any ja s'havia de contractar el servei de manteniment global que permetés realitzar els treballs necessaris. La crisi de la covid-19, però, va paralitzar tots els tràmits administratius i ara s'estava pendent de reactivació quan l'actual situació ho permetés. 

Al marge d'aquests treballs de major abast, els equips activats avui tenen com a objectiu determinar els punts sensibles del traçat per poder-hi fer actuacions d'urgència que permetin la recuperació de la plena seguretat per a la circulació.

Activat el Pla Local Inuncat en fase d'emergència

El tall de la carretera, sumat al fet que la pista de Torrelles segueix també tallada al trànsit, ha mantingut bona part del dia Begues comunicat únicament per la BV2411 cap a Olesa, que en tot moment ha estat oberta a la circulació. Per aquest motiu la situació es va posar en coneixement del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ja anit, alhora que s'ha activat el Pla Local d'inundacions en fase d'emergència. Aquest ha comportat, entre d'altres, que durant el dimecres, el centre hospitalari de referència per a la població de Begues passés a ser l'Hospital de Vilafranca, mentre no es recuperava la connexió fluïda amb el Baix Llobregat. Un cop aquesta s'ha recuperat, els serveis essencials tornen als seus protocols habituals.

La pista de Torrelles seguirà tallada

Tot i que les afectacions són de menor impacte visual, la pista forestal de Torrelles presenta diversos trams afectats, ja sigui per esllavissades, arbres caiguts, ferm descalçat o cables elèctrics caiguts. Per aquest motiu, els Serveis Territorials de l'Ajuntament no aconsellen la reobertura imminent d'aquest camí, ja que els treballs a realitzar cal abordar-los des d'una perspectiva més àmplia. De moment, la pista seguirà tancada mentre es realitza l'estudi de necessitats de reparació a abordar.

Darrera actualització: 22.04.2020 | 18:23