L'estudi geològic de la carretera de Begues identifica dotze punts sensibles

Divendres, 5 de maig de 2023 a les 09:00

L'Ajuntament de Begues ja ha instat la Conselleria de Territori de la Generalitat de Catalunya (titular de la via) a executar els treballs de reforç i seguretat que proposa l'estudi.

L'Ajuntament de Begues ja disposa de l'estudi geològic i geotècnic dels talussos de les carreteres BV-2041 i BV-2411 que la Generalitat de Catalunya es va comprometre a realitzar. El document identifica una dotzena de punts sensibles on es recomana actuar per evitar futurs despreniments o esllavissades causades per capítols de pluges fortes.

L'estudi determina, en línies generals, que en aquests dotze punts cal sanejar i netejar la superfície dels talussos i retirar alguns blocs solts o pedres susceptibles de caiguda en cas d'adversitats meteorològiques o moviments de terra.

El document també proposa la col·locació d'alguns trams de malla de subjecció en determinats talussos, i la substitució o reforç de subjeccions d'algunes de les malles existents. 

L'Ajuntament de Begues ja ha instat la Conselleria de Territori, titular de les carreteres, que indiqui al més aviat possible plans i terminis per a l'execució dels treballs recollits en l'estudi geològic.

Antecedents

La redacció d'aquest estudi era una reivindicació municipal des del 2015, però que va prendre força el 2018 a causa dels despreniments i esllavissades produïdes a la via per un episodi de pluges fortes a l'octubre d'aquell any.

La urgència de l'estudi es va posar de manifest un altre cop el 2020 a causa de l'afectació a la carretera del temporal Glòria (al gener) i d'una altra tempesta forta (a l'abril), la qual va obligar a tancar la via durant tot un dia.

Finalment, l'estudi va entrar en licitació l'octubre del 2021 amb la voluntat de determinar el grau de risc dels talussos i fixar les intervencions necessàries per garantir l'estabilitat i la seguretat d'una de les vies principals de comunicació de Begues amb l'àrea metropolitana de Barcelona.

L'estudi ha analitzat sis quilòmetres de la carretera BV-2041 (cap a Gavà), entre la Collada i Bruguers, i gairebé quatre quilòmetres de la carretera BV-2411, entre Begues Parc i Olesa de Bonesvalls.

Darrera actualització: 04.05.2023 | 16:17