Es presenta 'A Begues, plàstic zero', un compromís de municipi per reduir el consum de plàstics d'un sol ús

Divendres, 4 de juny de 2021 a les 09:00

L'Ajuntament presenta aquest projecte que vol ser un eix estratègic i transversal de desenvolupament municipal en favor de la sostenibilitat i de lluita contra el canvi climàtic. El pla parteix de l'impuls de les polítiques municipals, però també apel·larà a la implicació de la ciutadania, el teixit empresarial i social i d'altres col·lectius i administracions.

L'Ajuntament ha presentat A Begues, plàstic zero, un document que vol ser un compromís de municipi per a la reducció del consum de plàstics d'un sol ús. Es tracta d'un punt de partida que s'ha d'anar enriquint i ampliant amb accions que culminin amb l'erradicació dels plàstics d'un sol ús.

Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient (que es commemora demà dissabte), el consistori beguetà ha presentat A Begues, plàstic zero com un eix estratègic i transversal en el desenvolupament municipal i en línia amb altres actuacions de respecte per l'entorn natural i la lluita contra el canvi climàtic.

Així, el pla apunta una sèrie d'estratègies de reducció progressiva en el consum dels plàstics d'un sol ús començant pel mateix Ajuntament, però que també haurà de comptar amb la complicitat de la ciutadania, del teixit empresarial i social i d'altres administracions.

Es tracta d'accions alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, especialment aquelles referents a les ciutats i comunitats sostenibles, a la producció i al consum responsable i a la contaminació de la vida submarina.

Mig milió de tones de plàstic van a parar al mar cada any

I és que, segons l'ONG WWF, cada any s'aboquen a la Mediterrània mig milió de tones de plàstic, l'equivalent a llençar al mar 33.800 ampolles de plàstic cada minut. Amb la intenció de reduir el consum de plàstic, la Unió Europea va aprovar el 2019 una directiva per abolir els plàstics innecessaris i d'un sol ús a partir del 2021.

Plàstics com bastonets de cotó, plats i coberts, ampolles o les bosses que es fan servir en comerços i supermercats. I és en aquest àmbit on el pla A Begues, plàstic zero fa una major incidència, tot fomentant l'ús de materials reciclables o d'ús múltiple i que, en darrer terme, no vagin a parar al mar. 

En les properes setmanes es començaran a donar a conèixer i implantar les actuacions concretes que, en un primer paquet de mesures, contempla el pla. L'objectiu és anar-lo ampliant de forma progressiva, a mida que es vagin implicant diferents col·lectius i amb actuacions proposades també de manera participada.

Darrera actualització: 03.06.2021 | 17:22