La pista de Torrelles no es pot reobrir sense una elevada intervenció estructural i de seguretat

Dimecres, 6 de maig de 2020 a les 09:00

Els danys ocasionats pel temporal de pluja de fa quinze dies, sumats a les afectacions que la via ja va patir durant el temporal Glòria, desaconsellen la seva reobertura a curt termini. Un informe geològic que s’està elaborant acabarà de determinar totes les actuacions que cal afrontar per garantir la seguretat a la via.

La pista forestal que uneix Begues amb Torrelles va patir els embats del temporal Glòria, a finals de gener. A banda de les afectacions per arbres caiguts i despreniments de terra, l’aigua va provocar el destalonament d’alguns trams del paviment, així com un esvoranc de consideracions importants en un punt.

A aquests efectes, cal sumar-hi els del temporal de pluja del mes d’abril. D’una banda va ocasionar que la majoria de pins que hi ha al vessant muntanya de la pista, hagin quedat perillosament inclinats i amb molt poca terra on arrelar. Aquest fet els empeny a un elevat risc de caiguda en properes pluges. D’altra banda, també s’han detectat trams amb roques en perill de caiguda que cal fixar amb ancoratges amb perforacions, així com la necessitat de crear murs de rocalla per tal que els talussos superiors siguin menys inclinats.

Finalment hi ha nombrosos trams de calçada que han cedit, fet que requereix el seu sanejament i la possible necessitat de construir d’esculleres per calçar la via.

Dies després del temporal, l’Ajuntament de Begues ja va actuar d’urgència en el tram de la pista que discorre pel nostre terme municipal, retirant les restes d’esllavissades i els arbres caiguts. També es van reforçar alguns talussos i arreglar algunes cunetes. A banda de l’estudi tècnic preliminar realitzat en aquell moment, es va encarregar un estudi geològic en profunditat que s’ha de completar en els propers dies. Aquest estudi determinarà totes les actuacions que cal afrontar per poder garantir la seguretat a la via abans de reobrir-la al trànsit.

La pista no té caràcter de carretera, i per tant la seva gestió correspon íntegrament als ajuntaments de Begues i de Torrelles de Llobregat, cadascun respecte al tram que discorre pel seu terme municipal. Donada la previsió de la forta inversió econòmica i de recursos que caldrà destinar-hi, l’Ajuntament de Begues ja ha contactat amb el Consell Comarcal i la Diputació de Barcelona per sol·licitar la inclusió de la pista en el seu programa de subvencions. També s’ha sol·licitat a l’Ajuntament de Torrelles que avaluï les incidències del seu tram i faci els treballs necessaris per garantir la seguretat en el seu terme.

Per tot plegat, la pista ha de continuar tancada a curt termini i no es pot plantejar un calendari de reobertura fins que no es compti amb totes les conclusions de l'estudi geològic sobre les actuacions a realitzar i les vies per fer-hi front econòmicament.

Darrera actualització: 05.05.2020 | 20:42