Les accions de gestió forestal de Begues, exemple per a tècnics comarcals

Divendres, 20 de maig de 2022 a les 09:00

Personal tècnic d'ajuntaments participants del projecte Muntanyes del Baix i del Consell Comarcal del Baix Llobregat, va ser dimecres a Begues per visitar el ramat de cabres i ovelles que s'usa per a la prevenció d'incendis (amb la neteja del bosc) i la zona de provisió de massa forestal la qual es converteix en la biomassa que alimenta les calderes de diversos equipaments municipals.

Personal tècnic de diversos municipis del Baix Llobregat que formen part del projecte Muntanyes del Baix van visitar Begues aquest dimecres per conèixer de primera mà les tècniques de gestió forestal que s'apliquen al municipi, com la silvopastura o l'ús de la biomassa.

Així, el grup va visitar la zona de pastura del ramat de cabres i ovelles que, conduït pels pastors Cristina de Llanos i Marc Alvarado, s'encarrega de netejar el sotabosc i les franges de protecció d'urbanitzacions i rieres, recuperar els tallafocs naturals i mantenir netes feixes, marges i corriols.

El grup també va veure el corral del ramat de cabres i ovelles, situat a la finca municipal de Mas Ferrer. Ben a prop van fer parada també a la planta de biomassa municipal, on es reconverteix l'estella procedent de l'explotació de la massa forestal local i comarcal.

La coneguda com a zona de provisió de biomassa és un espai de 6.800 metres quadrats on s'emmagatzemen principalment troncs a l'espera de ser estellats i convertits en biomassa, la qual alimentarà diferents centres de calor que abasteixen diversos equipaments públics. La visita va finalitzar en un d'aquests centres de calor, on van poder conèixer el funcionament de la xarxa de calderes municipals.

L'objectiu de la visita era conèixer de primera mà l'experiència de Begues per tal que els diferents ajuntaments puguin estudiar la conveniència d'implantar mesures similars als seus municipis. La visita va ser organitzada pel Consell Comarcal del Baix Llobregat, l'ens promotor del projecte Muntanyes del Baix, que vol augmentar els projectes de gestió forestal sostenible al llarg de la comarca.

Darrera actualització: 19.05.2022 | 21:32