Reunió amb Bombers, Protecció Civil i serveis municipals per afrontar l'estat de sequera i la campanya forestal

Dilluns, 3 d'abril de 2023 a les 16:00

L'alcaldessa de Begues ha reunit els serveis municipals i les regidores directament implicades en les accions que s'estan duent a terme per a estalviar aigua davant la situació de sequera excepcional que estem vivint. També s'han coordinat els efectius de cara a una campanya d'estiu que s'albira complicada per l'elevat risc d'incendi forestal. 

Begues, així com la resta de municipis de les conques internes de Catalunya, es troba en fase d'excepcionalitat per sequera. Aquesta situació comporta, des de principis de març, una sèrie de mesures d'estalvi d'aigua que ja s'estan aplicant des de l'administració local. 

Així les coses, s'ha limitat la neteja de carrers amb aigua i, quan aquesta es realitza, es fa amb aigua procedent del subsòl, de la mina ubicada a la Zona Esportiva. La font ornamental de la plaça Camilo Riu també s'ha tancat i no s'estan regant jardins i espais públics per norma general, llevat de quan cal per fer-ho per assegurar la supervivència de les espècies. En aquests casos es fa també amb aigua del subsòl. Pel que fa a la gespa del Camp Municipal d'Esports, se n'ha interromput el reg periòdic.

Pel que fa al consum d'aigua en els edificis municipals, l'Ajuntament ja ha anat instal·lant en els darrers anys sistemes d'estalvi d'aigua, com airejadors o sensors en aixetes, així com sistemes de doble descàrrega en les cisternes dels lavabos. Tot i així, s'ha acordat una revisió de totes les instal·lacions municipals per assegurar, al 100% dels serveis, aquests o altres sistemes de reducció dels cabals. Alhora, s'instal·laran missatges adreçats a les persones treballadores o usuàries d'aquestes instal·lacions per animar-los a fer un ús encara més responsable de l'aigua. 

Pel que fa a la piscina municipal descoberta, es manté la previsió d'obertura aquest estiu, ja que així ho permet el decret de la Generalitat en el cas de piscines que ja estan plenes, com és el cas de la de Begues. Això sí, degut a les restriccions en el reg, es preveu que la gespa de la instal·lació estarà previsiblement seca enguany.

Prevenció de cara a la campanya forestal

La situació de sequera i les altes temperatures fan preveure una campanya forestal especialment complicada, com ja s'ha vist en els darrers incendis forestals que s'han declarat en períodes poc habituals, com és el mes de març. El Departament d'Interior de la Generalitat ja ha comunicat l'avançament de l'inici de la campanya forestal, que començarà l'1 de juny. Tot i això, els Bombers de Begues ja estan preparats per a uns mesos que preveuen complicats. Tots els hidrants del municipi (un centenar) estan revisats i en correcte estat de funcionament. Les basses d'aigua del terme municipal també estan plenes, així com les d'altres municipis en l'àrea d'influència de Begues. Les franges de protecció forestal estan executades i es manté la neteja del sotabosc per a garantir-ne l'efectivitat en cas d'incendi forestal.

Amb tot, l'alcaldessa ha convocat una reunió específica, després de les vacances de Pasqua, amb els comandaments de Bombers, la direcció del Parc del Garraf i els bombers voluntaris de Begues. L'objectiu d'aquesta nova trobada és conèixer de primera mà els recursos i efectius disponibles per a la campanya d'aquest estiu per part de les administracions responsables i les inquietuds detectades des de Begues. A més, també es preveu, amb vistes a mitjà termini, estudiar possibilitats de millora i inversions conjuntes en la xarxa de recursos destinats a prevenció i extinció d'incendis.

Aquest abril també es convocarà el Comitè d'Emergències del Pla de Protecció Civil Municipal per a repassar les funcions de totes les persones implicades i assegurar que, en cas que s'hagués d'activar, el protocol de funcionament i coordinació funcionés correctament.

 

Darrera actualització: 03.04.2023 | 09:53