Reunió amb l’associació veïnal de Begues Parc per analitzar temes d’especial interès per al barri

Dilluns, 7 de juny de 2021 a les 09:00

L’Ajuntament de Begues ha reunit els representants de l’entitat amb els alts responsables de l’empresa explotadora de la pedrera Les Cubetes per conèixer de primera mà l’activitat actual de la instal·lació. A banda, també es va aprofitar la trobada per parlar del projecte de retirada de la línia d’Alta Tensió de l’avinguda Mediterrània.

La reunió va ser convocada per l'Ajuntament de Begues i hi van assistir membres de la junta de l'Associació de Veïns de Begues Parc. L'objectiu era analitzar l'estat actual de dos temes d'especial interès pel barri: l'activitat a la pedrera Les Cubetes i el projecte de trasllat de la línia d'Alta Tensió.

Per parlar de la pedrera hi van assistir el gerent nacional de materials de CEMEX España i els responsables a Catalunya del departament d'àrids. L'empresa va oferir les explicacions pertinents als veïns i va resoldre els dubtes que es van plantejar.

Els veïns van exposar als responsables de la companyia el seu malestar per l'última denotació produïda que qualificaven de molt forta. L'Ajuntament també va manifestar la seva inquietud al respecte, ja que l'anterior detonació, al mes de febrer, també havia generat la sensació de ser de més intensitat que les habituals. 

Segons va informar CEMEX, l'activitat a la pedrera es desenvolupa amb normalitat i dins dels paràmetres tècnics i legals permesos. Respecte a les darreres detonacions efectuades, que han tingut un impacte acústic més fort del que és habitual, responen al fet que s'ha estat actuant en un dels bancs superiors de la muntanya, i on s'han d'iniciar els treballs de restauració, d'obligat compliment. A més, han coincidit en dies ennuvolats. I és que els efectes sonors de les detonacions es veuen incrementats a causa de l'alçada i les condicions atmosfèriques.

Segons les dades aportades per la companyia, registrades pel sismògraf de la instal·lació i verificades per la Subdirecció General de Mines, cap de les detonacions ha superat els llindars legalment autoritzats.

CEMEX va reconèixer que es tracta d'una activitat molesta, especialment per al barri de Begues Parc, tan proper a la instal·lació. En aquest sentit, la companyia es va comprometre amb l'Ajuntament i el veïnat a intentar estudiar tècnicament com minimitzar l'impacte de les detonacions quan s'hagi d'actuar en bancs superiors de la pedrera.

Trasllat de la línia d'Alta Tensió

La reunió també va servir per explicar als representants de l'entitat veïnal l'estat actual del projecte de trasllat de la línia d'Alta Tensió, que travessa l'avinguda Mediterrània en el seu tram per Begues Parc.

El tinent d'alcaldia de Territori i Sostenibilitat, Joan Molina, els va manifestar la satisfacció pel recent aval ambiental de la Generalitat a l'alternativa del trasllat de la línia. Segons Molina, mai abans s'havia estat tan a prop d'assolir aquesta fita.

El procés de desviament de la línia encara la seva fase final, actualment l'Ajuntament ha instat ja a Red Eléctrica Española a elaborar el projecte constructiu de trasllat de la línia i, a iniciar els tràmits d'autoritzacions i permisos administratius pertinents. En paral·lel, l'Ajuntament està treballant en la recerca del finançament. El tinent d'alcaldia va transmetre als veïns el compromís ferm de l'equip de govern municipal amb el desviament de la línia fora del nucli urbà.

Els veïns es van mostrar satisfets per la reunió i van mostrar la seva predisposició a col·laborar amb l'Ajuntament en els temes tractats.

Darrera actualització: 07.06.2021 | 09:40