Aval ambiental de la Generalitat al trasllat de la línia d'Alta Tensió amb la fórmula de compactació de les diferents línies

Dijous, 22 d'abril de 2021 a les 12:00

La Direcció General de Polítiques Ambientals de la Generalitat avala l’aposta de l’Ajuntament pel trasllat de la línia i n’estableix les condicions de protecció ambiental per poder dur a terme el projecte. El desviament haurà de contemplar la compactació de la línia d’Alta Tensió amb les altres línies elèctriques que discorren pel vessant nord del municipi.

Nou capítol en el llarg procés tècnic, ambiental i administratiu per a la retirada de la línia d'Alta Tensió del nucli urbà de Begues. En els darrers mesos la Direcció General de Polítiques Ambientals de la Generalitat ha estat estudiant la Declaració d'Impacte Ambiental del projecte que, recordem, contempla tres possibles opcions: trasllat amb compactació parcial (alternativa A1), trasllat amb compactació total (alternativa A2) i soterrament (alternativa A3).

L'Ajuntament de Begues apostava per l'alternativa A1, que contempla el desmantellament de l'actual línia d'alta tensió en el seu recorregut a través del nucli urbà de Begues i el seu trasllat al vessant nord, aprofitant el traçat d'altres línies elèctriques. Aquesta opció ja contempla una certa compactació de les línies en el tram d'arribada fins a la subestació elèctrica. El consistori s'ha mostrat partidari d'aquesta opció al llarg d'aquests darrers anys pel fet d'esdevenir "l'opció més realista, viable econòmicament i amb baix impacte en el territori".

La resolució de la Direcció General de Polítiques Ambientals de la Generalitat descarta l'opció del soterrament pel nucli urbà del poble i avala el trasllat que planteja l'Ajuntament, però aposta per l'alternativa coneguda com a A2, que implica una compactació total de les línies elèctriques que transcorren per la carena del Montau i del Sotarro. D'aquesta manera les diferents línies que vénen del Penedès en direcció a Viladecans penjarien totes elles de les mateixes torres elèctriques, reduint el nombre de torres tot i que aquestes haurien de ser de majors dimensions. El dictamen també recull mesures compensatòries a les línies ja existents, com per exemple la instal·lació de dispositius salvaocells.

El govern municipal s'ha mostrat satisfet per l'aval ambiental de la Generalitat a l'alternativa del trasllat de la línia tot i reconèixer que l'aposta per l'alternativa A2 suposa un major cost econòmic que l'opció A1.

Implicació de les diferents administracions

El mateix dia en què s'ha conegut la resolució, l'alcaldessa de Begues, Mercè Esteve, ha contactat amb el conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Damià Calvet, per manifestar-li la urgència d'abordar la implicació econòmica d'altres estaments en el projecte. "Arribats a aquest punt tots els estudis efectuats per les diferents parts conclouen que la nostra aposta pel trasllat de la línia és la correcta. Ara bé, si s'ha de compactar tota la línia, cal posar diners damunt la taula, ja que l'Ajuntament no pot fer front de forma única a una despesa de tanta magnitud".

L'alcaldessa ha recordat que existeix un acord del Parlament de Catalunya de 2016 en el que s'insta al Govern i a Red Eléctrica de España (REE) a desplaçar la línia d'Alta Tensió. En la conversa s'ha posat de manifest "la necessitat de posar en marxa al més aviat possible la Comissió de Seguiment per al desviament de la línia amb la participació i compromís de tots els agents implicats per encarar el projecte: Ajuntament, REE, AMB i Generalitat".

Esteve ha afegit que "no hem defallit ni un sol moment en tots aquests anys en la nostra voluntat i compromís de treure la línia d'Alta Tensió del mig del poble. No defallirem ara en aquesta nova fase que ha de comptar, tant sí com no, amb el suport econòmic d'altres administracions".

Darrera actualització: 22.04.2021 | 11:46