El ple dona llum verda a la sol·licitud de subvenció d'1 milió d'euros de la Generalitat per al desviament de la línia d'alta tensió

Dimarts, 7 de novembre de 2023 a les 09:00

L'aprovació del ple era condició necessària per a la concessió d'una subvenció per valor d'1.013.000 euros per a finançar el desplaçament de la línia d'alta tensió de l'avinguda Mediterrània. L'ajut arriba com a resposta de les negociacions impulsades per l'Ajuntament de Begues per implicar altres administracions en el finançament del projecte.

En una sessió extraordinària celebrada ahir dilluns, 6 de novembre, el ple de l'Ajuntament de Begues ha aprovat la sol·licitud de tramitació d'una subvenció directa de l'Institut Català d'Energia per 1.013.000 euros destinats a sufragar una part del projecte de desplaçament de la línia d'alta tensió que travessa el nucli urbà.

L'anunci d'aquest ajut arriba després de les negociacions a múltiples bandes que l'Ajuntament ha portat a terme en els darrers anys amb l'objectiu de trobar altres fonts de finançament (més enllà dels recursos propis) per al desplaçament de les línies d'alta tensió.

Des del 2017, el consistori beguetà va començar a reservar diners per sufragar el cost del projecte, el qual puja fins a 3.380.775 euros, incloses les indemnitzacions a propietats afectades.

El 2021, el projecte va rebre l'aval mediambiental de la Generalitat de Catalunya i el 2022 l'Ajuntament signava el conveni de col·laboració amb Red Eléctrica Española (REE). El passat mes de maig, el govern català donava l'autorització definitiva i es declarava la utilitat pública del projecte. Actualment, l'Ajuntament està tancant els acords amb les propietats dels terrenys, mentre que REE es troba gestionant els permisos corresponents per engegar els treballs.

Recerca d'altres fonts de finançament

Tot i que l'Ajuntament ja disposa de les reserves pressupostàries per fer front al 100% del cost del projecte, no ha renunciat mai a obtenir fons d'altres administracions. Per aquest motiu, en els darrers temps s'han mantingut múltiples negociacions amb diferents departaments de la Generalitat i s'han dut a terme iniciatives parlamentàries per garantir la implicació d'altres administracions, atenent al caràcter d'utilitat pública del projecte. 

És en aquest context que, finalment, l'Institut Català d'Energia ha comunicat a l'Ajuntament de Begues que atendran el compromís reclamat pel consistori a través de la fórmula de la subvenció directa extraordinària, per un import que representa el 30% del cost total del projecte.

La proposta de formalització de la sol·licitud d'aquesta subvenció per part del Ple municipal va rebre els vots a favor dels grups municipals de Junts, PSC i PP. Van votar-hi en contra els grups d'ERC, BEC-P i la CUP.

El debat generat així com la defensa del sentit de vot de cada formació es podrà consultar en l’acta de la sessió, quan aquesta passi a domini públic al Portal de reproduccions de Videoacta, un cop aprovada en la pròxima sessió. La gravació en vídeo es podrà consultar ja aquesta mateixa setmana al canal de YouTube de l'Ajuntament.

Darrera actualització: 07.11.2023 | 09:51