En marxa l'estellat de troncs per a la biomassa de les calderes de Begues

Divendres, 27 de desembre de 2019 a les 09:00

L'ús de la biomassa com a combustible per a generar energia representa diversos avantatge ambientals (com la prevenció d'incendis forestals, per exemple) i econòmics (com l'estalvi en combustibles fòssils, més cars que la biomassa).

Ja està en funcionament l'estellat de troncs que es convertiran en la biomassa que farà funcionar les diverses calderes públiques de Begues. El procés es realitza en els terrenys on els troncs han estat emmagatzemats tot esperant que s'assequessin per generar l'estella.

Un camió ploma, equipat amb braç hidràulic, carrega els troncs a la màquina de trinxat i aquesta els converteix en estella. Els troncs provenen íntegrament de boscos de Begues, tant públics com privats (vegeu vídeo adjunt)

De fet, el nostre és un dels municipis catalans amb més instal·lacions d'aquest tipus en edificis públics, amb una potència total de 1.600 kilowatts (kW). Al Centre Cívic El Roure hi ha tres calderes (amb una potència total de 600 kW) que abasteixen el mateix equipament, l'Escorxador i la Policia Local.

A la Piscina Municipal n'hi ha dues més (amb una potència total de 500 kW) per a aquestes instal·lacions esportives i per a la Zona Esportiva Municipal. I a l'Escola Sant Cristòfor n'hi ha una altra (500 kW) per a aquest centre educatiu i la Llar d'Infants El Guinyol.

A més, aprofitant les obres del nou Centre de Prestació de Serveis per a la gent gran, ja s'ha habilitat la instal·lació que permetrà abastir el nou equipament també amb aquest font d'energia.

Avantatges ambientals i econòmics

L'ús de la biomassa com a material per a generar energia té diversos avantatges ambientals i econòmics. Entre els primers es poden destacar el fet de ser una energia renovable que permet el sanejament dels boscos i ajuda a la prevenció dels incendis fores-tals, a més d'afavorir la regeneració de les terres agrícoles. També permet reduir l'ús dels combustibles fòssils (i evitar així emetre contaminants a l'atmosfera).

Entre els avantatges econòmics cal remarcar el fet de constituir una font d'ingressos per a les indústries locals i els propietaris forestals i significar un estalvi per a les arques municipals, ja que el preu de la biomassa és inferior al dels combustibles fòssils, cosa que permet amortitza ràpidament la inversió en les calderes.

Podeu obtenir més informació en el llibre Begues fa front al canvi climàtic.

Darrera actualització: 23.12.2019 | 14:41