Es modifica l'ordenança de circulació per adaptar-la als VMP

Dimarts, 28 de desembre de 2021 a les 09:00

El Ple de l'Ajuntament de Begues, celebrat el 21 de desembre, ha aprovat per unanimitat la modificació de l'ordenança de circulació per regular la circulació dels vehicles de mobilitat personal (VMP), tals com patinets elèctrics i altres vehicles elèctrics d'una o dues rodes.

El Ple de l'Ajuntament de Begues, celebrat el dimarts 21 de desembre, va aprovar de manera inicial i per unanimitat la modificació de l'ordenança municipal de circulació. La voluntat del consistori és la de regular l'ús dels vehicles de mobilitat personal (VMP) i fer-lo compatible amb la seguretat en l'espai públic i la bona convivència amb vianants i la resta de vehicles.

Es coneix com a VMP tot vehicle d'una o més rodes amb una única plaça i propulsat exclusivament per motors elèctrics. Així, entrarien en aquesta categoria els patinets elèctrics, els segways, les rodes elèctriques i els hooverboards o plataformes elèctriques.

La voluntat de regular aquests elements de mobilitat ja es va posar de manifest el passat mes de maig, quan el Ple municipal va aprovar -també per unanimitat- una moció per millorar la xarxa de carrils bici del municipi i emprendre accions informatives sobre circulació a les persones usuàries de VMP. Durant aquests mesos s'ha estat treballant des dels àmbits de Via Pública, Seguretat Ciutadana i Policia Local, atenent a les normes i recomanacions de la Direcció General de Trànsit i del Servei Català de Trànsit.

Els principals aspectes que recull el nou article específic sobre els VMP que s'afegeix ara a l'ordenança de circulació són els següents:

  • No podran circular per les voreres ni per les zones per a vianants. Ho hauran de fer per la calçada o pels carrils bici, sempre respectant la normativa viària.
  • Només podran circular amb una persona, qui no podrà usar el mòbil mentre circula, ni amb auriculars connectats a aparells electrònics.
  • L'edat mínima per conduir un VMP serà de 16 anys. En cas d'infracció, els pares o tutors legals en seran responsables.
  • La velocitat de circulació no serà superior als 25 km/h i caldrà portar posat correctament un casc de protecció. Els VMP també hauran de tenir enllumenat i, en conducció nocturna, l persona usuària haurà de dur elements de roba reflectants.

Per conduir un VMP no cal cap autorització administrativa ni tenir cap carnet de conducció ni assegurança, tot i que en aquest darrer cas seria recomanable. En canvi, els conductors d'aquests vehicles sí que estan obligats a sotmetre's a proves d'alcoholèmia o drogues, per la qual cosa poden ser sancionats (igual que per conducció negligent o temerària).

Finalment, La modificació de l'ordenança també obliga els conductors de VMP a respectar els espais públics a l'hora d'estacionar el vehicle, de manera que no provoquin molèsties a la resta de persones usuàries de la via pública.

La modificació de l'ordenança de circulació passa ara a exposició pública. Un cop aprovada definitivament, es duran a terme un seguit d'accions per donar-la a conèixer a totes les persones usuàries i a la ciutadania en general.

Darrera actualització: 21.01.2022 | 17:59