Comença a prendre forma el futur Centre de Prestació de Serveis per a la Gent Gran

Divendres, 2 de març de 2018 a les 09:00

Actualment s'està realitzant el disseny d'un edifici que acollirà un servei planificat amb la voluntat que les persones usuàries es trobin com a casa seva.

El Centre de Prestació de Serveis per a la Gent Gran és cada cop més a prop. Actualment s'està treballant en el disseny de l'edifici, després de la redacció de l'estudi tècnic, funcional i de recursos humans i econòmics que l'Ajuntament de Begues va encarregar a l'entitat pública d'acció social Sumar. L'objectiu de l'equipament és que la gent gran del municipi pugui envellir de la mateixa manera que ha viscut, amb la màxima autonomia possible i sense abandonar el seu poble.

El futur Centre de Prestació de Serveis per a la Gent Gran estarà ubicat al solar situat al carrer de Ferran Muñoz (davant del Centre d'Atenció Primària). El terreny havia estat cedit a l'Incasòl el 2008 per a la construcció d'habitatges dotacionals, un projecte frustrat per la manca de pressupost de la Generalitat. Per aquest motiu, l'Ajuntament va demanar el retorn de la titularitat del solar i va encarregar el projecte del nou equipament a l'equip d'arquitectes de Serra Martínez Leivar.

Segons els plànols actuals, el Centre constarà de tres plantes. A la baixa hi haurà el Centre d'Atenció Diürna, una zona on s'atendrà un màxim de 25 persones amb dos espais principals: un espai comú amb cuina, menjador, sala d'estar, lavabos, bugaderia i accés a l'exterior; i de l'altra, sales de serveis com infermeria, fisioteràpia, podologia, perruqueria, entre altres. També s'hi trobaran els despatxos dels diversos professionals i de la direcció del Centre.

Tots aquests serveis estaran compartits amb les dues unitats de convivència situades a les dues plantes superiors. Cada planta comptarà amb 14 habitacions (una d'elles, doble) dotades amb bany adaptat i un office, decorades com si fossin una casa tradicional. Aquestes unitats de convivència s'allunyen del model tradicional de residència geriàtrica; són petits centres que repliquen unes condicions similars a viure a la mateixa llar per tal d'incrementar així la qualitat de vida de les persones usuàries.

La gent gran decideix i participa 

El futur Centre de Prestació de Serveis per a la Gent Gran es planteja com una proposta que vol esdevenir una manera nova d’atendre i entendre la gent gran del municipi. Es busca un model d’atenció centrat en la persona i que, per tant, tingui en compte qüestions com la realització personal; que permeti mantenir el control de la seva pròpia vida a les persones usuàries, i que alhora els garanteixi la protecció i la seguretat necessàries.

La gent gran usuària d’aquest equipament serà animada a mantenir-hi les seves activitats quotidianes, com poden ser fer-se el llit o fins i tot cuinar, a més de poder prendre part en altres activitats lúdiques com tenir cura de l’hort i les plantes o realitzar treballs manuals. A aquestes tasques també es podran sumar activitats fetes a la comunitat com ara participar en esdeveniments del poble, anar a comprar o, simplement, sortir a passejar.

Per tal d’adaptar el dia a dia a les necessitats de les persones usuàries, el centre disposarà del Pla d’Atenció i Vida de cadascuna d’elles, en el qual es reflectiran les seves preferències, la seva biografia i les seves dades personals. A més es comptarà amb la figura del o de la professional de referència i se celebraran assemblees en les quals també podran dir la seva.

Darrera actualització: 02.03.2018 | 09:17