El Centre de Serveis a la gent gran de Begues obrirà aquesta tardor

Divendres, 16 de setembre de 2022 a les 09:00

La Generalitat de Catalunya ja ha inscrit l'equipament en el Registre d'Entitats, Serveis i Establiments Socials (RESES), pas indispensable abans de la seva obertura.

Amb l'obra civil ja acabada i el mobiliari instal·lat, l'Ajuntament de Begues es trobava pendent de la inscripció de l'equipament en el Registre d'Entitats, Serveis i Establiments Socials (RESES) per part de la Generalitat de Catalunya. Es tracta del pas administratiu necessari per a poder posar en marxa l'equipament. El Departament de Drets Socials ha emès el seu informe positiu, de manera que el principal servei de l'equipament (la part destinada a residència) ja ha quedat inscrit en el Registre.

I és que tot i tractar-se d'un únic edifici, el centre acollirà, de fet, dos serveis diferenciats. A les plantes superiors s'hi ubica la residència per a persones grans amb dependència, distribuïda en forma d'unitats de convivència. Tindrà capacitat per a 30 persones, en habitacions individuals equipades amb bany propi, que es complementen amb una sèrie d'espais comuns de cuina i lleure, per a fomentar la socialització de les persones usuàries. Es tractarà de la primera residència postpandèmia de Catalunya, dissenyada a partir d'un model d'unitats de convivència que, ja abans de posar-se en servei, està esdevenint una referència per a altres poblacions.

El seu caràcter innovador en la concepció del servei ha estat lloat per la mateixa Generalitat, que ha destacat el fet que s'allunya de l'antiga concepció de residència geriàtrica per acostar-se a un model més europeu, que busca fer compatible la privacitat de les persones usuàries amb la seva necessària socialització i vida en comunitat. En aquest sentit, l'equipament s'estructura al voltant del concepte d'atenció centrada en les persones, un principi que ara estan començant a incorporar les residències i centres de dia que tot just es troben en fase de definició inicial de projecte.

A la planta baixa s'hi ubicarà el servei d'atenció integral, el model de centre diürn per a persones grans en situació de dependència, amb sala d'estar i activitats, perruqueria, podologia, fisioteràpia i cuina-menjador. El centre, a més, disposa de terrasses i patis interiors i jardins a l'exterior.

Propers passos a seguir

Amb el centre ja inscrit al RESES, ara s'inicia el darrer tram d'actuacions abans de la seva posada en funcionament, prevista per aquesta tardor. En l'àmbit administratiu, en les pròximes setmanes el govern municipal sotmetrà a votació plenària la formalització de l'encàrrec de gestió de l'equipament a l'entitat pública social Sumar, de la qual l'Ajuntament de Begues n'és sòcia. D'aquesta manera es garantirà una gestió pública de l'equipament.

En paral·lel, s'està treballant la proposta de preus del conjunt de places i serveis, a l'espera d'un darrer tràmit pendent encara per part de la Generalitat, com és la concreció del nombre de places públiques que s'atorgaran a l'equipament. En aquest sentit, però, l'Ajuntament de Begues avança que això no farà endarrerir la voluntat d'obrir l'equipament aquesta tardor i que es posaran en marxa els mecanismes necessaris per a poder garantir la cobertura pública de places mentre no arribi la resposta final de la Generalitat.

En paral·lel a aquests tràmits, durant el mes d'octubre es convocaran un seguit de xerrades, accions informatives i visites adreçades al col·lectiu de la gent gran de Begues, amb l'objectiu de donar a conèixer els serveis que oferirà i resoldre dubtes sobre les condicions d'accés. També es durà a terme un procés participatiu per a l'elecció del nom que rebrà l'equipament i es programaran visites guiades obertes al conjunt de la població.

Darrera actualització: 14.09.2022 | 13:08