Ja ha començat l'estellat de troncs per a la generació de biomassa

Dimecres, 3 de gener de 2018 a les 09:00

Begues és un dels municipis catalans amb més calderes públiques que funcionen amb aquest combustible natural.

Ja ha començat l'estellat dels troncs d'arbres que servirà per generar la biomassa que farà funcionar les calderes públiques de Begues. De fet, el nostre és un dels municipis catalans amb més instal·lacions d'aquest tipus en edificis públics, amb una potència total de 1.600 kilowatts (kW).

El procés d'estellat es realitza en terrenys on els troncs han estat emmagatzemats tot esperant que s'assequessin per generar l'estella. Un camió ploma equipat amb braç hidràulic carrega els troncs a la màquina de trinxat i aquesta els converteix en estella. Els troncs provenen íntegrament de boscos de Begues, tant públics com privats.

Dues empreses locals associades han format una unió temporal (UTE) que s'encarrega del procés. Des de la compra de la fusta a particulars, passant per la tala i la neteja del bosc, fins al trasllat dels troncs al terreny on s'emmagatzemen. Al cap de sis de mesos, els troncs assecats es converteixen en biomassa en ser triturats.

Calderes a tres equipaments municipals

Al Centre Cívic El Roure hi ha tres calderes que funcionen amb biomassa i que serveixen per a la calefacció i l'aigua sanitària. Aviat assistiran també a l'Escorxador i a la Policia Local. La potència total instal·lada és de 600 kW. A més, la piscina municipal i l'escola Sant Cristòfor també disposen d'una caldera de biomassa amb una potència de 500 kW cada una.

La de la piscina municipal escalfa l'aigua de la piscina coberta i l'aigua sanitària de les dues piscines i dels vestuaris del futbol i del poliesportiu. Aviat també donaran servei a les calefaccions del nou edifici de la zona esportiva i dels vestuaris de la piscina d'estiu que es va rehabilitar l'any passat. A l'escola Sant Cristòfor, la caldera també serveix per a la calefacció i l'aigua sanitària tant del mateix centre com de la llar d'infants El Guinyol.

Darrera actualització: 03.01.2018 | 10:43