Begues, municipi pioner en la implantació de llums LED a l'enllumenat públic

Dijous, 7 de desembre de 2017 a les 12:30

A finals d'any, als carrers del municipi hi haurà 1.023 punts de llum LED, una tecnologia que millora l'eficiència energètica, permet reduir les emissions de CO2 i comporta un estalvi econòmic. S'arribarà, d'aquesta manera, a un estalvi de més de 44.000 euros que permetrà seguir avançant en nous projectes d'inversió i millora de la xarxa pública i dels equipaments municipals.

Begues esdevindrà enguany municipi pioner en assolir la xifra de més d'un miler de llums LED en l'enllumenat públic. En finalitzar l'any, al municipi hi haurà 1.023 punts de llum LED, després de la instal·lació, aquest  2017, de  553 nous punts de lluminàries Led amb una inversió municipal de 58.000 euros. Aquesta tecnologia millora l'eficiència energètica, doncs les lluminàries actuals són de 70w i de 125w de potència mentre que les de tecnologia LED passen a ser d’entre 30w i 57w. Això implica  una important reducció del consum elèctric i un baix manteniment basat en la durabilitat de les llums, fet que comporta un important estalvi econòmic a les arques municipals . A més, aquestes lluminàries no emeten tanta calor i eliminen components nocius per al medi ambient com el mercuri.

Aquesta substitució de llums antics pels de nova tecnologia ha arribat recentment als barris de Santa Eulàlia, Bassa Blanca, Cal Vidu, La Costeta i Porta de Llevant, unint-se als barris del Raval de Sant Martí, Bon Solei I i II, Can Sadurní, part del barri de La Barceloneta o el Camí Ral, que ja gaudien d’ aquestes noves lluminàries.

La implantació d’ aquesta nova tecnologia més sostenible, no només es fa visible als carrers, sinó també als equipaments municipals, com la Policia Local, l'Escorxador, el Centre Cívic o diverses oficines de l'Ajuntament. Els Serveis Tècnics municipals estan estudiant actualment la seva implantació també als centres educatius: la Llar d'infants El Guinyol i l'escola Sant Cristòfor.

Sostenibilitat, eficiència i estalvi econòmic

Tot plegat respon a la voluntat de l’Ajuntament de Begues de posar de manifest un doble objectiu: avançar cap a un poble més sostenible i respectuós amb el medi ambient, així com reduir la important despesa municipal. I és que només amb els fanals de llum LED que hi havia fins ara, l'Ajuntament de Begues ja havia aconseguit estalviar més de 24.000 euros anuals i uns 116.000 kW/h. de la factura energètica. Amb aquestes noves implantacions l'estalvi energètic total anual serà de 221.900 kW/h, que comporten un estalvi econòmic de 44.390 euros. Una xifra que anirà en augment amb l'ampliació d'aquesta tecnologia a la resta de barris i carrers del poble, així com a la totalitat dels equipaments municipals. L’estalvi econòmic resultant d’aquestes polítiques de sostenibilitat acaba revertint en benefici del conjunt de la ciutadania, ja que el govern municipal el destina a noves inversions de millora de la il·luminació de la via pública o d’equipaments municipals, com ja s’ha fet a les pistes de tenis, la Piscina Municipal o les dependències de la Policia Local.

L'ampliació creixent d'aquesta tecnologia al conjunt de Begues posiciona el poble com a capdavanter en polítiques de sostenibilitat, i se suma a d'altres projectes emblemàtics com l'ús de la biomassa com a font de calor dels equipaments municipals.

Darrera actualització: 07.12.2017 | 12:39