L’alcaldessa de Begues demana no relaxar-se davant la covid-19 durant el desconfinament

Dimecres, 10 de juny de 2020 a les 09:00

En una entrevista publicada en els canals de comunicació municipals, Mercè Esteve ha fet una crida a la ciutadania a tenir prudència, seny i responsabilitat en la desescalada del confinament provocat per la pandèmia de la covid-19 i ha recordat que el perill de contagi encara no ha acabat.

En l’entrevista, Esteve ha fet un balanç positiu de la gestió del confinament realitzada pel consistori beguetà. Tot i ser uns mesos "complicats i adversos", ha destacat que "la ciutadania ha sabut estar a l’alçada", mentre que per al govern local "ha imperat la salut de les persones".

En aquest sentit, l’alcaldessa ha assegurat que "s’ha pogut donar una resposta adequada gràcies al sobreesforç i a la màxima coordinació" de les diferents administracions i àrees de l’Ajuntament, a més del personal sanitari. "El CAP Pou Torre ha estat dels pocs que no ha tancat", i ha posat en valor el compromís  dels seus professionals amb el poble.

En aquesta resposta adequada que l’Ajuntament ha donat a la crisi sanitària i, de retruc, econòmica, Esteve ha especificat mesures preses per l’Ajuntament com l’increment de l’atenció de Serveis Socials a aquelles famílies més vulnerables, amb una demanda que ha crescut un 33% durant la crisi, o la suspensió de tributs i taxes, com la de terrasses, o l’ajornament i ampliació de terminis del calendari fiscal, entre altres.

Unes mesures que assumit inicialment amb una modificació de crèdit que ha servit per complementar les partides destinades a fer front a l’emergència. Esteve reconeix que es tracta d’una actuació "de gran adversitat econòmica no prevista en el pressupost municipal" i que se suma als efectes provocats pel temporal Glòria o les esllavissades a les carreteres.

Equilibris pressupostaris

Aquest imprevist en els comptes del consistori no farà perillar l’economia local, segons l’alcaldessa, perquè "primer cobrirem el que sigui necessari", però també reconeix que existeix "des de fa anys una situació que ens ofega", i és la regla de despesa de la Llei d’Estabilització Pressupostària "que ens imposen des de fora".

Esteve aclareix que, "des de sempre, Begues ha fet bé la feina en termes econòmics, de forma que quan tanquem exercicis, els tanquem amb un romanent de tresoreria d’uns 10 milions d’euros", dels quals un milió i mig queda com a disponible. "Però la regla de despesa ens diu que entrarem en dèficit, cosa que ens obligarà a fer un Pla Econòmic i Financer".

Tot i això, l’alcaldessa demana a la ciutadania "no patir" per l’economia del consistori, "perquè la nostra prioritat és la gestió i el que farem sempre primer és prioritzar la necessitat dels nostres ciutadans".

Desescalada amb precaucions

Pel que fa a la desescalada del confinament i el retorn a la normalitat, Esteve apel·la a la responsabilitat de tothom perquè no hi hagi passos enrere. "Ha de ser una acció conjunta entre la ciutadania i l’administració", perquè sense aquesta responsabilitat "no ens en sortirem".

I perquè en el futur no hi hagi nous rebrots de la covid-19, "no ens podem relaxar". Així, Esteve recorda que el virus no estarà vençut "fins que no hi hagi una vacuna" i, per tant, "cadascú de nosaltres ha de seguir vetllant per la salut del conjunt de la població".

Així, l’alcaldessa de Begues creu que es trigarà a recuperar la vida normal d’abans de la pandèmia. Per tant, a parer seu, la desescalada "s’ha de fer amb cautela i sense precipitar-nos. Abans d’obrir un servei o un equipament, s’estudia si és prioritari, si s’adequa a les mesures de seguretat, si l’usen persones de risc... Hem d’anar a poc a poc i amb la feina ben feta".

En aquest sentit, considera encertada la suspensió de la Festa Major. "No s’entendria que posem mesures de control i distanciament perquè no hi hagi contagis de covid-19 i fem una Festa Major que el que busca és que la gent de socialitzi. La prudència és el que ha de prevaldre per sobre de tot".

Finalment, Esteve ha volgut agrair la tasca de totes les persones que han estat al capdavant de la gestió de la pandèmia: la Policia Local, els serveis sanitaris, les persones voluntàries i els treballadors i treballadores municipals "que han sabut donat resposta en aquest moment d’adversitat", a més d’enviar "una abraçada a la gent que ha perdut familiars" a causa de la covid-19.

Podeu veure el vídeo de l’entrevista completa al Canal de Vídeo

Darrera actualització: 10.06.2020 | 08:19